Najważniejsze rady dotyczące diety są takie same jak dla osób bez stomii:

Jedz to, co Ci smakuje – ograniczając tłuste (z wyjątkiem ryb) i słodkie potrawy. Upewnij się, że Twoja dieta zawiera odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Jedz wolno, w regularnych odstępach czasowych i dokładnie przeżuwaj pokarm.

Jedzenie - oprócz konieczności życiowej, powinno być dla Ciebie jednocześnie przyjemnością.
Zaraz po wyjściu ze szpitala zadbaj o lekkostrawną dietę – wprowadzając stopniowo nowe produkty w kilkudniowych odstępach.

Spożywaj dużą (min. 2 – 2,5l.) ilość płynów, unikaj: napojów słodkich powodujących nadwagę i otyłość oraz napojów gazowanych powodujących wzdęcia i zgagę. Napoje słodzone i gazowane zwiększają fermentację jelitową i mogą powodować biegunki.

Należy spożywać zwiększona ilość płynów w czasie biegunek, gorączki lub podczas letnich upałów, a także przy zwiększonym wysiłku fizycznym. W przypadku pacjentów z ileostomią zaleca się picie większej ilości płynów – ze względu na stały wyciek dużych ilości płynnej treści i zwiększone zapotrzebowanie na płyny i elektrolity.
Pamiętaj, że stomia nie zapewnia kontroli nad wydalaniem gazów – dlatego warto wiedzieć, że są produkty, które powodują ich dużą produkcję – np. groch, fasola, kalafior, kapusta, brokuły, brukselka, szpinak, słodka kukurydza, morele, banany, ogórki, cebula, czosnek, grzyby, jajka, woda gazowana, piwo, ostre przyprawy.

Włącz do swojej diety produkty:

  • z dużą zawartością błonnika, który zapobiega zaparciom np. chleb pełnoziarnisty, płatki śniadaniowe, grube kasze, owoce, warzywa.
  • produkty zawierające białko (najlepiej zawierające małą zawartość tłuszczu).
  • produkty zawierające bakterie priobotyczne (produkty mleczne).
  • Jedz zdrowe produkty, które nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów, dbając o higienę w ich przechowaniu i przygotowaniu.
  • Produkty polecane w przypadku zaparć:
    • produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny (ciemne pieczywo, otręby pszenne, grube kasze, owoce, warzywa)
    • produkty wywołujące procesy fermentacyjne w jelitach (soki: jabłkowe, winogronowy, gruszkowy, dżemy, śliwki suszone, syropy owocowe, kefir, zsiadłe mleko)
    • spożywanie zwiększonej objętości płynów
  • Produkty polecane w przypadku biegunek:
    • kleik na wodzie z ryżu lub owsianki, ryż, kisiel, żelatyna
    • soki jarzynowe i owocowe
    • napary z czarnych jagód, mięty, gorzkiej herbaty, kakao na wodzie, wino czerwone wytrawne
    • czerstwe pieczywo, sucharki, biszkopty, precelki
    • warzywa i owoce zawierające błonnik rozpuszczalny (banan, jabłko, dynia).

Prawidłowa dieta osoby ze stomią powinna zapewnić utrzymanie stałej wagi ciała. Zwiększenie masy ciała może wpływać niekorzystnie na przemieszczanie stomii, zwężenie, zamknięcie lub jej wklęsłość. Takie niekorzystne zmiany mogą spowodować problemy z podciekaniem treści jelitowej pod przylepiec worka lub płytkę – powodując nieszczelność zabezpieczenia stomii i krótsze utrzymywanie się sprzętu stomijnego na skórze pacjenta. Ponadto zwiększa się ryzyko różnego rodzaju powikłań skórnych i trudniej pielęgnuje się stomię.

Pamiętaj: jeżeli pomimo starannego dbania o dietę masz zaburzenia żołądkowo-jelitowe – należy skontaktować się z lekarzem.